Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΙΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!



Με πρωτεργάτες την άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ έχει ξεκινήσει μια πολυμέτωπη και οργανωμένη επίθεση ενάντια στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε μια μερίδα δημάρχων που αρνούνται να υποκύψουν στις αξιολογήσεις - απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επειδή αρνήθηκαν τους ελέγχους, τους δημάρχους Χαλανδρίου, Λάρισας, Νίκαιας-Ρέντη, Πάτρας και Ζωγράφου.

 

Η διευρυμένη αντίδραση στις κυβερνητικές επιλογές για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατ' εντολή της τρόικας απειλεί πλέον σοβαρά το κύρος της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας την αδυναμία της να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Ο κρίσιμος παράγοντας γι' αυτό είναι ο αγώνας των δημοτικών και δημόσιων υπαλλήλων.

 

Η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών ξεκινάει με την συστηματική απαξίωση των δημοτικών υπαλλήλων και των υπηρεσιών τους και όταν απαξιωθεί ο ρόλος τους, θα αρχίσει να δημιουργείται ένα “παρακράτος” εταιρειών στις οποίες θα μεταφερθούν υπηρεσίες που κάλυπταν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες του δήμου.

 

Οι δήθεν επανέλεγχοι συμβάσεων με το άρθρο 42 του Ν. 4250/14 έχουν ως σκοπό να αμφισβητήσουν τα κριτήρια με τα οποία οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, προκειμένου να αυξήσουν τη δεξαμενή των απολύσεων. Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση σκόπιμα ψεύδονται όταν μιλάνε για «πλαστά πιστοποιητικά», ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η νομοθεσία για την απόλυση κάποιου που χρησιμοποίησε πλαστά πιστοποιητικά για το διορισμό του ισχύει εδώ και 40 χρόνια, και η διαδικασία πιστοποίησης γίνεται από τις Διευθύνσεις Διοικητικού κάθε φορέα εδώ και πολύ καιρό. Οι επανέλεγχοι σκοπό έχουν να «ερμηνεύσουν» αναδρομικά με άλλο τρόπο τα κριτήρια για να οδηγήσουν σε απόλυση εργαζομένους.

 

Αυτή η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μιλάει για «αξιοκρατία» και «αξιολόγηση». Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να επιβάλλει στον ΑΣΕΠ, που ήταν ο τελικός κριτής των αποφάσεων μετατροπής των συμβάσεων των εργαζόμενων, να αλλάξει τις αποφάσεις του. Έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις «Ανεξάρτητες Αρχές», όταν δεν την βολεύουν οι αποφάσεις της ενώ ταυτόχρονα με τον Νόμο 4275/14, «περί προαγωγής προϊσταμένων στο δημόσιο», καταργεί τη μοριοδότηση κάθε αντικειμενικού προσόντος των δημοσίων υπαλλήλων και τα αντικαθιστά με προφορική συνέντευξη, που δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς της να τοποθετήσουν όποιον θέλουν στην ιεραρχία.

 

 

Η «Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο», σε συνέχεια των προεκλογικών τοποθετήσεών της, υπερασπίστηκε την απόφαση του Σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων ενάντια στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και υπερψήφισε την πρόταση τους να δοθεί εντολή στη δημοτική αρχή να μην εφαρμόσει τις διατάξεις του Ν. 4250/14 για την αξιολόγηση μέσω ποσόστωσης. Επιπλέον, επιμένει στην άρνηση εφαρμογής του άρθρου 42 του Ν. 4250/14 για τους δήθεν επανελέγχους των μετατροπών συμβάσεων, που είναι ο δρόμος για την απόλυση των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

 

 

Ο στόχος κυβέρνησης και τρόικας είναι η διάλυση και ιδιωτικοποίηση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας και κάθε δημόσιου αγαθού. Ο δικός μας στόχος είναι, με τους αγώνες των εργαζομένων, να διασωθούν οι δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και οι δήμοι να μπορούν εξυπηρετούν τον εργαζόμενο λαό που το έχει τώρα ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου