Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΦΟΡΟΜΠΗΞΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ


Την Τετάρτη 05.11.2014 σε μία μαραθώνια συνεδρίαση 11ωρών του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα θέματα που άπτονται της φορολογικής πολιτικής του Δήμου, με πρωταρχικό τον καθορισμό των Δημοτικών Τελών (ΔΤ) και του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ).

Σε μία εποχή βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ανεργίας και πρωτοφανούς εξαθλίωσης όλο και μεγαλύτερου μέρους του λαού, που ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, ελπίζαμε ότι η νέα δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις θέσεις της όταν ήταν αντιπολίτευση και σύμφωνα με τις προεκλογικές της υποσχέσεις, θα έδειχνε μεγαλύτερη ευαισθησία και θα πρότεινε μια σημαντική οριζόντια μείωση των ΔΤ και θα μηδένιζε τον ΦΗΧ που είναι ένας δυνητικός φόρος για τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους και η επιβολή του ή μη καθορίζεται αποκλειστικά από την δημοτική αρχή.

Αντιθέτως, βιώσαμε την αναλγησία και την υποκρισία της νέας δημοτικής αρχής, που κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ακολουθεί την κατεύθυνση που επιβάλλει η κυβέρνηση, ο Καλλικράτης, τα μνημόνια και η Ε.Ε.

Η παραμονή των ΔΤ και του ΦΗΧ στα περσινά επίπεδα, με την καθημερινή αύξηση της ανεργίας και την μείωση των μισθών, αποτελεί μια δυσβάσταχτη αύξηση, σε συνδυασμό και με όλους τους υπόλοιπους φόρους και εισφορές που πληρώνει ο δημότης (βλέπε ΕΝΦΙΑ).

Ταυτόχρονα, τα ΔΤ και ο ΦΗΧ είναι και η κύρια πηγή εσόδων του δήμου εξαιτίας της όλο και μειούμενης κρατικής επιχορήγησης.

Είναι χαρακτηριστικός και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός, ο ίδιος ο προϋπολογισμός του 2014.  Σε αυτόν από τα προϋπολογισθέντα έσοδα των 12,5 εκατομμυρίων που προέρχονται από κρατικούς πόρους, βεβαιώθηκαν (δεν σημαίνει ότι εισπράχθηκαν) μέχρι 31/07/2014 μόνο τα 4,8 εκατομμύρια (ποσοστό περίπου 33%), ενώ από τα προϋπολογισθέντα έσοδα των 17,5 εκατομμυρίων που προέρχεται από τους δημότες (τέλη – φόροι - εισφορές) βεβαιώθηκε μέχρι 31/07/2014 το ποσό των 11,8 εκατομμυρίων (ποσοστό 67%!).

Ενώ τα ΔΤ υποτίθεται ότι είναι ανταποδοτικά και ακολουθούν τις ανάγκες και τα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας και φωτισμού, ο δημοτικός φόρος αποτελεί ένα καθαρό πρόσθετο χαράτσι σε βάρος της πολλαπλά φορολογούμενης λαϊκής κατοικίας. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι για τις κατοικίες τα ΔΤ (1,62 € / τ.μ.) και ο ΦΗΧ (1,19 € / τ.μ.) που είναι προσθετικά στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, αθροίζουν το ποσό των 2,81 € / τ.μ. και κατατάσσουν τον δήμο μας στους ακριβότερους δήμους της Ελλάδας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στους γειτονικούς δήμους (Ν. Ιωνία – Μαρούσι -Μεταμόρφωση), τα ΔΤ είναι μικρότερα και ο ΦΗΧ κυμαίνεται από 0,19 έως 0,30 € / τ.μ.  Στο Ηράκλειο και η νέα δημοτική αρχή θεωρεί ότι είμαστε πλούσιοι και συνεχίζει να επιμένει να μας χαρατσώνει βάναυσα. 

Οι «θετικές απαλλαγές» που ψηφίστηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό και αφορούν ένα ελάχιστο ποσοστό στο Ηράκλειο των 90.000 κατοίκων διότι:

·         Αφορούν μόνο τα ΔΤ και όχι το δημοτικό φόρο, που δεν μπορεί να επιβληθεί με εξαιρέσεις. 

·         Δεν αφορούν το σύνολο των ανέργων και των πληττόμενων δημοτών, παρά μόνο ένα μικρό μέρος τους.

·         Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την απαλλαγή μειώνουν ακόμα περισσότερο την δυνατότητα ένταξης και αυτών των ίδιων των κατηγοριών που θεωρητικά εντάσσονται σε αυτήν.

Η ΡΗΞΗ & ΑΝΑΤΡΟΠΗ δεν θα σταματήσει να παλεύει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για να ανατρέψουμε αυτήν την αντιλαϊκή και φορομπηχτική πολιτική.

Καλούμε τον λαό του Ηρακλείου να πάρει ενεργά μέρος σε αυτόν τον αγώνα και όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

1.        Την κατάργηση του ΦΗΧ με άμεση μείωση στα επίπεδα που ισχύουν στους γειτονικούς δήμους.

2.      Την άμεση  οριζόντια μείωση 25% των ΔΤ και την σταδιακή ετήσια μείωσή τους για τις κατοικίες, με παράλληλη αύξηση για τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

3.      Την πλήρη απαλλαγή από τα ΔΤ όλων των ανέργων και των πληττόμενων δημοτών μας χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

4.      Την παύση πληρωμών των τοκοχρεολυσίων του δήμου σε ντόπιες και ξένες τράπεζες.

5.      Την διαγραφή του χρέους, την κατάργηση του Καλλικράτη και του οικονομικού παρατηρητηρίου.

6.      Την γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους.

7.       Ένα Δήμο στο πλευρό του δημότη με δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου